De Truffel

December 7, 2016

 

 

Reeds sinds de oudheid is de mens gefascineerd door deze plant die onder de grond groeit zonder wortels, bladeren, bloemen of vruchten. 

 

Mysterieus en geliefd, boeit de truffel zowel de gastronomen, de koks, de mythologen als de botanisten, die hem ieder op hun manier bestuderen, bewonderen en er mee werken.

 

Door de eeuwen heen kende men aan de truffel geneeskrachtige en lustopwekkende eigenschappen toe. Hij geeft aan  een waaier van gerechten een speciale toets. 

 

Vandaag de dag staan er ongeveer een 70 tal soorten opgetekend, waarvan er slechts een dertigtal eetbaar zijn.

In Europa zijn er een tiental soorten op de markt gebracht.

De echte truffel is de 'Tuber Melanosporum' die men vindt in de Périgord, hier in de de Provence en zelfs in Spanje. 

 

De teelt blijft ambachtelijk, ondanks het wetenschappelijk onderzoek is men er nooit in geslaagd om de truffel te kweken.

Truffels worden gevonden in de grond, aan de voet van bomen, vooral eiken. Nu plant men truffel-eiken en na een 10-tal jaren kan men truffels oogsten. Het weer speelt een heel belangrijke rol bij het ontwikkelen en de groei van de truffel. Fris lenteweer, enkele regenbuien in juni of juli ofwel twee keer een stevig onweer in augustus en het truffelseizoen wordt een succes. 

Uiteindelijk blijft deze champignon een rariteit, seizoensgebonden, er is veel vraag naar en hij is moeilijk te vinden, vandaar de naam 'Le Diamant Noir', 'De Zwarte Diamant'.

 

Gelukkig is er niet veel truffel nodig om een gerecht een exotische toets te geven. 

 

De eerste truffels worden opgegraven in november, toch wacht men best tot eind december, half januari om van de volle smaak van de truffel te kunnen genieten. Het seizoen loopt ongeveer tot half maart. 

 

Bij onze verhuis vanuit België naar onze vorige Chambre d'Hôtes in de Drôme Provnçale twintig jaar geleden, werden we ingewijd in de misterieuse wereld van de truffel. 

We hadden als gast Guy Monier, voormalig eigenaar van de 'Maison de La Truffe' in Parijs. In het ganse huis hing de doordringende geur van de truffel.  Guy Monier  deed ons zijn boek 'Les bonnes recettes de la Truffe' kado. We proefden de heerlijke recepten en startten  het organiseren van truffelweek-ends. 

 

Nu in 'Le Séminaire' verzorgen we opnieuw truffelweek-ends. 

Op zaterdagvoormiddag  bezoeken  we de truffelmarkt in  Richerenches, de grootste van Europa, in de namiddag gaan we op zoek naar truffels met de truffelboer en zijn truffelhond.  

Op zondagvoormiddag is een bezoek aan de truffelmarkt van Saint-Paul 3 Chateaux de ideale plaatst om truffels de kopen. 

 

De ideeën voor het truffelmenu op vrijdag en zaterdagavond haal ik niet enkel uit het kookboek van Guy Monier maar ook uit het vorig jaar verschenen prachtig boek over de 'Truffel', geschreven door Elisabeth Fontannaz Voumard en uitgegeven door Domaine de Rosier, een van onze wijnleveranciers.

 

Voor dit laatst genoemde kookboek heb ik een klein artikel geschreven en er staan enkele recepten in waar we hier in onze chambre d'hôtes onze gasten laten van genieten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts
Recent Posts

Fetes nocturnes Grignan 2016 : Don Quichotte

April 19, 2016

1/1
Please reload

December 7, 2016

October 9, 2016

May 10, 2016

March 10, 2015

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Maison d'hôtes Le Séminaire

15, rue Canta Bise

26230 Roussas

tél: (+ 33) (0)4 75 00 52 94

e-mail: leseminaire.roussas@orange.fr