De Truffel


Reeds sinds de oudheid is de mens gefascineerd door deze plant die onder de grond groeit zonder wortels, bladeren, bloemen of vruchten.

Mysterieus en geliefd, boeit de truffel zowel de gastronomen, de koks, de mythologen als de botanisten, die hem ieder op hun manier bestuderen, bewonderen en er mee werken.

Door de eeuwen heen kende men aan de truffel geneeskrachtige en lustopwekkende eigenschappen toe. Hij geeft aan een waaier van gerechten een speciale toets.

Vandaag de dag staan er ongeveer een 70 tal soorten opgetekend, waarvan er slechts een dertigtal eetbaar zijn.

In Europa zijn er een tiental soorten op de markt gebracht.

De echte truffel is de 'Tuber Melanosporum' die men vindt in de Périgord, hier in de de Provence en zelfs in Spanje.

De teelt blijft ambachtelijk, ondanks het wetenschappelijk onderzoek is men er nooit in geslaagd om de truffel te kweken.

Truffels worden gevonden in de grond, aan de voet van bomen, vooral eiken. Nu plant men truffel-eiken en na een 10-tal jaren kan men truffels oogsten. Het weer speelt een heel belangrijke rol bij het ontwikkelen en de groei van de truffel. Fris lenteweer, enkele regenbuien in juni of juli ofwel twee keer een stevig onweer in augustus en het truffelseizoen wordt een succes.

Uiteindelijk blijft deze champignon een rariteit, seizoensgebonden, er is veel vraag naar en hij is moeilijk te vinden, vandaar de naam 'Le Diamant Noir', 'De Zwarte Diamant'.

Gelukkig is er niet veel truffel nodig om een gerecht een exotische toets te geven.

De eerste truffels worden opgegraven in november, toch wacht men best tot eind december, half januari om van de volle smaak van de truffel te kunnen genieten. Het seizoen loopt ongeveer tot half maart.

Bij onze verhuis vanuit België naar onze vorige Chambre d'Hôtes in de Drôme Provnçale twintig jaar geleden, werden we ingewijd in de misterieuse wereld van de truffel.

We hadden als gast Guy Monier, voormalig eigenaar van de 'Maison de La Truffe' in Parijs. In het ganse huis hing de doordringende geur van de truffel. Guy Monier deed ons zijn boek 'Les bonnes recettes de la Truffe' kado. We proefden de heerlijke recepten en startten het organiseren van truffelweek-ends.

Nu in 'Le Séminaire' verzorgen we opnieuw truffelweek-ends.

Op zaterdagvoormiddag bezoeken we de truffelmarkt in Richerenches, de grootste van Europa, in de namiddag gaan we op zoek naar truffels met de truffelboer en zijn truffelhond.

Op zondagvoormiddag is een bezoek aan de truffelmarkt van Saint-Paul 3 Chateaux de ideale plaatst om truffels de kopen.

De ideeën voor het truffelmenu op vrijdag en zaterdagavond haal ik niet enkel uit het kookboek van Guy Monier maar ook uit het vorig jaar verschenen prachtig boek over de 'Truffel', geschreven door Elisabeth Fontannaz Voumard en uitgegeven door Domaine de Rosier, een van onze wijnleveranciers.

Voor dit laatst genoemde kookboek heb ik een klein artikel geschreven en er staan enkele recepten in waar we hier in onze chambre d'hôtes onze gasten laten van genieten.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Pas encore de mots-clés.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square